Stresszkezelés a mindennapokban

2017/06/07. - írta: pinczesgaborcoaching

A múlt heti bejegyzésemben a felgyorsult világunk kapcsán osztottam meg gondolataimat a stresszel kapcsolatban. Tehetünk és tenni is kell a stressz ellen. Hogy miért? Nézzünk meg pár tényt a szakmában igazán elismert személyektől:

Érzelmileg sebzett, fapados nemzet vagyunk.” – ezzel a sokkoló állítással hökkentette meg egy előadásán Prof. Dr. Bagdy Emőke  évekkel ezelőtt a hallgatóságát. Egy másik kiváló pszichológus, Kopp Mária ugyanerről így írt: „A magyar társadalomnak csupán 67%-a tekinthető lelkileg egészségesnek.”

Az érzelmi sérülések egyik jellemző tünete az alacsony stressztűrő képesség. A legkisebb probléma, egy eltérő politikai vélemény, vagy akár egy jóindulatúnak szánt kritika is szélsőséges indulatokat képes kiváltani honfitársaink nagy részéből. Magyaros sajátosság, vagy sem, tény, hogy a stresszkezelés nem az erősségünk: nem bírjuk a stresszt.

A stressz eredeti jelentése: nyomás, feszültség. A stresszelmélet megalkotója, a magyar származású Selye János munkássága nyomán a szó bekerült a köztudatba. Mai jelentése: környezeti hatásokra az emberben létrejövő „állandósult feszültség” vagy „tartósan fennálló idegesség”.

Selye mutatta ki először, hogy a magas stressz csökkenti a szervezet ellenálló képességét, és így egészségkárosodást okoz. Az „eredmény” kézzel fogható: a magyar férfiak 11 évvel, a nők pedig 7 évvel élnek kevesebbet, mint a lista élén álló svájciak vagy japánok.

Most arra szeretnék rávilágítani, hogy a testi és lelki problémák szoros összefüggésben állnak egymással. Nagyon sok esetben a lelki vívódás és évekig elnyomott és elhallgatott stressz az ami fizikai betegségeket idéz elő. Íme egy videó a témában Dr. Bagdy Emőkétől: <https://www.youtube.com/watch?v=hi_biM58mSM>

Jövő heti előadásomban a stressz párkapcsolati oldalát fogom elemezni. 

„A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek…és emiatt a stresszt is másképp kezelik” - ebből fogok kiindulni és minél több hasznos gyakorlati tanácsot átadni a résztvevőknek. Mik az "összeütközések" legfőbb okai? Mit tehetünk ellene?

Összegezve tehát: az állandósult feszültség káros az emberi szervezetre. Nem csak a hétköznapok válnak szenvedéssé általa, de a tartós stressz és lelki problémák, esetleg depresszió valószínűleg testi tünetekhez és betegségek kialakulásához vezethetnek.

Amennyiben szeretnél hozzáfűzni a témához hasznos megjegyzéseket akkor azt ezen az oldalon bátran megteheted.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pinczesgaborcoaching.blog.hu/api/trackback/id/tr6312574595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása